Effectief leren: diep nadenken met volledige aandacht
Iedereen heeft zo wel z’n eigen technieken en rituelen bij het studeren, maar wat zegt de wetenschap? Wat zijn de ideale omstandigheden om te blokken, en hoe zorg je ervoor dat al die kennis ook echt blijft hangen? Luister de podcast van De Morgen (België) met Tine Hoof, Expertisecentrum Effectief Leren
Gespreid studeren, jezelf toetsen en flashcards
Markeren, samenvatten en natuurlijk stampen: zo leer je het beste voor je toets… toch? Onderwijspsycholoog Gino Camp (Open Universiteit) legt in een video uit dat dit niet zo is. Wat wel werkt? Gespreid studeren, jezelf toetsen en het gebruik van flashcards. Omdat ze je dwingen om de stof actief uit je geheugen op te halen.
Huiswerk maken? Tips voor leerlingen én ouders
Op de middelbare school neemt het huiswerk toe. Buitenspelen na schooltijd maakt plaats voor het voorbereiden van verschillende vakken. De manier waarop je als docent huiswerk meegeeft, is van invloed op de prestaties van leerlingen. Hoe kun je dit het beste doen? En welke tips zijn er voor ouders over huiswerkbegeleiding?
Urenlang woordjes in je hoofd stampen? Of een tekst honderd keer opnieuw lezen? Er zijn talloze manieren voor leerlingen om te leren, maar wat werkt het beste? Volgens Kim Dirkx (Open Universiteit) zit het ‘m vooral in het uitstellen van het vergeetproces. Met deze tips kun je leerlingen helpen om informatie zo goed mogelijk op te slaan in het geheugen.
8 manieren om je kind te motiveren
Hoe handig is het als je weet hoe je je kinderen kan motiveren en kan stimuleren. Het stimuleren van de intrinsieke motivatie van je kind kan veel positieve gevolgen hebben. Kinderen doen het beter op school, ze voelen zich prettiger en meer gewaardeerd. In dit artikel 8 manieren waarop je als ouder je kind kan stimuleren en kan aansluiten bij de intrinsieke motivatie van je kind.
Samen op zoek naar een gezonde gamebalans
Tijdens het lesgeven op afstand waren schermen dé oplossing. En hoewel die schermen veel mogelijkheden bieden, vormen ze vaak ook een bron van afleiding. Anouk Tuijnman, onderzoeker bij het Trimbos-instituut, geeft tips voor het stimuleren van gezond digitaal gedrag. “Sta niet alleen afwijzend tegenover games, maar verdiep je er ook in.”
Goed onderwijs zet juist niet het kind centraal, maar de leraar
Wat gebeurt er als je leraren de tijd geeft om simpelweg les te geven, overleggen nagenoeg afschaft en de regels voor iedereen helder maakt? Martin Bootsma en Eva Naaijkens draaien met deze simpele beginselen een basisschool waar ziekteverzuim terugloopt en leerlingen met sprongen vooruitgaan.
Wat doe je als je ziet dat je kind een leerachterstand dreigt op te lopen? In de corona-periode maakte een groot deel van de ouders zich hier zorgen over. Toch kunnen ouders zelf iets doen om een kind hierin te helpen. "Zorg dat thuis het plezierig is."
Zelfstandig leren moeilijk? Niet met deze tips!
In de corona-periode hebben veel kinderen zich het zelfstandig leren snel en noodgedwongen eigen moeten maken. Een hele stap, die normaal gesproken geleidelijk gaat. Ook voor leraren was het even schakelen om hun leerlingen ‘los te laten’. Toch is zelfstandig leren niet nieuw in de onderwijswereld. Veel leerlingen geven er de voorkeur aan.